Waterfall

     Neprofitna je organizacija civilnog društva i nosi naziv starog potoka Kapljuč, koji je s padina Kozjaka žuborio sve do gradskih zidina stare Salone, nadomak ostataka starokršćanske cemeterijalne bazilike iz četvrtog stoljeća.

 

    Udruženje je osnovano početkom travnja 2019. godine u svrhu razvijanja kulturno-umjetničkog amaterizma u suradnji sa stručnjacima i zaštite kulturne baštine solinskog lokaliteta i zavičaja Dalmacije i očuvanje istog. Promicanjem muziciranja vokalnim instrumentom: ljudskim grlom; i prenošenjem te tradicije s koljena na koljeno, nastoji afirmirati lokalno društvo za zdrav način života, s vizijom jedne od važnijih građanskih organizacija solinskog kulturnog i glazbenog života i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Ciljevi rada:
- poticanje upoznavanja domaće i međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, zavičaja i konobe, te objasniti njihovo značenje nekada i danas

- potpora umjetničkom stvaralaštvu, poduzetništvu, razvoju kulturne infrastrukture i participacije u kulturnom životu, učvršćujući potrebe za prepoznavanjem vrijednosti sadržaja temeljenih na tradicijskoj kulturi i važnosti osjećaja nacionalne pripadnosti

- posebni interes prema područjima turizma prezentirajući dalmatisnki zavičaj i Hrvatsku kao izvrsnu kulturnu turističku destinaciju bogate prirodne i kreativne narodne baštine

- jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan

- bavljenje svim vrstama izvedbene umjetnosti i promicanjem istih

- poticanje volonterskog rada

 

Udruga Kapljuč, krovna je organizacija glazbene sekcije: Ženska dalmatinska klapa „Tamarin“

 

    Kako je poznato, kultura nije trošak, već kao kreativna industrija velikim dijelom vraća sve što se u nju ulaže, a posebnu vrijednost tu ima baština klapskog pjevanja, koja je zaštićena i unesena na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Upoznajtedalmatinskuklapu

 

KlapaTamarin

  • Facebook
  • YouTube

  Jedna od najstarijih živućih ženskih klapa u Republici Hrvatskoj, kontinuiranog rada 31 godinu, a koja još uvijek aktivno živi. Djeluje u Gradu Solinu i sudjeluje u očuvanju baštine i tradicije, njegujući izvornu dalmatinsku a cappella pjesmu, predstavljajući ju u domovini i inozemstvu. Pridružila se Udruzi Kapljuč 2019.godine.

   Sastav klape dijelom je i pomlađen sa zadatkom očuvanja prepoznatljivog klapskog imena „Tamarin“ bar još 31 godinu. Značajno je kako se sa mnogobrojnih inozemnih festivala klapa redovito vraća sa najprestižnijim nagradama, već tri desetljeća. 

E.png