Neprofitna je organizacija civilnog društva i nosi naziv starog potoka Kapljuč, koji je s padina Kozjaka žuborio sve do gradskih zidina stare Salone, nadomak ostataka starokršćanske cemeterijalne bazilike iz četvrtog stoljeća.

Udruga je osnovana početkom travnja 2019. godine u svrhu razvijanja kulturno-umjetničkog amaterizma u suradnji sa stručnjacima i zaštite kulturne baštine solinskog lokaliteta i zavičaja Dalmacije i očuvanje istog. Promicanjem muziciranja vokalnim instrumentom: ljudskim grlom; i prenošenjem te tradicije s koljena na koljeno, nastoji afirmirati lokalno društvo za zdrav način života, s vizijom jedne od važnijih građanskih organizacija solinskog kulturnog i glazbenog života i Splitsko-dalmatinske županije.

Ciljevi rada:
- poticanje upoznavanja domaće i međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, zavičaja i konobe, te objasniti njihovo značenje nekada i danas

- potpora umjetničkom stvaralaštvu, poduzetništvu, razvoju kulturne infrastrukture i participacije u kulturnom životu, učvršćujući potrebe za prepoznavanjem vrijednosti sadržaja temeljenih na tradicijskoj kulturi i važnosti osjećaja nacionalne pripadnosti

- posebni interes prema područjima turizma prezentirajući dalmatisnki zavičaj i Hrvatsku kao izvrsnu kulturnu turističku destinaciju bogate prirodne i kreativne narodne baštine

- jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan

- bavljenje svim vrstama izvedbene umjetnosti i promicanjem istih

- poticanje volonterskog rada

Udruga Kapljuč broji svoje dvije glazbene sekcije:
1. ženska dalmatinska klapa „Tamarin“
2. muška dalmatinska klapa „Delmati“

Kako je poznato, kultura nije trošak, već kao kreativna industrija velikim dijelom vraća sve što se u nju ulaže, a posebnu vrijednost tu ima baština klapskog pjevanja, koja je zaštićena i unesena na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Upoznajteobjeklape

KlapaTamarin

Najstarija ženska klapa u Republici Hrvatskoj kontinuiranog rada 29 godina, a koja još uvijek aktivno živi. Djeluje u Gradu Solinu i sudjeluje u očuvanju baštine i tradicije, njegujući izvornu dalmatinsku a cappella pjesmu, predstavljajući ju u domovini i inozemstvu. Pridružila se Udruzi Kapljuč 2019.godine.

Sastav klape dijelom je i pomlađen sa zadatkom očuvanja prepoznatljivog klapskog imena „Tamarin“ bar još 29 godina. Značajno je kako se sa mnogobrojnih inozemnih festivala klapa redovito vraća sa najprestižnijim nagradama, već tri desetljeća.

KlapaDelmati

Od 2016. godine ova muška klapa djeluje s ciljem očuvanja i promoviranja hrvatske glazbene baštine i djela domaćih autora koji su unatoč neupitnoj vrijednosti još uvijek slabo poznati ili nepoznati domaćoj, a još više glazbenoj javnosti izvan Hrvatske. Klapa se pridružila Udruzi Kapljuč u 2019.godini.

Imenom Delmati želi se iskazati počast mo. Ljubi Stipišiću Delmati, našem poznatom skladatelju, melografu, slikaru i neumornom borcu za očuvanje svekolike dalmatinske i hrvatske nematerijalne baštine.

Hvala na podnošenju e-poruke!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now