Neprofitna je organizacija civilnog društva i nosi naziv starog potoka Kapljuč, koji je s padina Kozjaka žuborio sve do gradskih zidina stare Salone, nadomak ostataka starokršćanske cemeterijalne bazilike iz četvrtog stoljeća.

 

    Udruga je osnovana početkom travnja 2019. godine u svrhu razvijanja kulturno-umjetničkog amaterizma u suradnji sa stručnjacima i zaštite kulturne baštine solinskog lokaliteta i zavičaja Dalmacije i očuvanje istog. Promicanjem muziciranja vokalnim instrumentom: ljudskim grlom; i prenošenjem te tradicije s koljena na koljeno, nastoji afirmirati lokalno društvo za zdrav način života, s vizijom jedne od važnijih građanskih organizacija solinskog kulturnog i glazbenog života i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Ciljevi rada:
- poticanje upoznavanja domaće i međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, zavičaja i konobe, te objasniti njihovo značenje nekada i danas

- potpora umjetničkom stvaralaštvu, poduzetništvu, razvoju kulturne infrastrukture i participacije u kulturnom životu, učvršćujući potrebe za prepoznavanjem vrijednosti sadržaja temeljenih na tradicijskoj kulturi i važnosti osjećaja nacionalne pripadnosti

- posebni interes prema područjima turizma prezentirajući dalmatisnki zavičaj i Hrvatsku kao izvrsnu kulturnu turističku destinaciju bogate prirodne i kreativne narodne baštine

- jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan

- bavljenje svim vrstama izvedbene umjetnosti i promicanjem istih

- poticanje volonterskog rada

 

Udruga Kapljuč broji svoje dvije glazbene sekcije:
1. ženska dalmatinska klapa „Tamarin“
2. muška dalmatinska klapa „Delmati“

 

    Kako je poznato, kultura nije trošak, već kao kreativna industrija velikim dijelom vraća sve što se u nju ulaže, a posebnu vrijednost tu ima baština klapskog pjevanja, koja je zaštićena i unesena na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Upoznajteobjeklape

 

KlapaTamarin

  • Facebook
  • YouTube

  Najstarija ženska klapa u Republici Hrvatskoj kontinuiranog rada 29 godina, a koja još uvijek aktivno živi. Djeluje u Gradu Solinu i sudjeluje u očuvanju baštine i tradicije, njegujući izvornu dalmatinsku a cappella pjesmu, predstavljajući ju u domovini i inozemstvu. Pridružila se Udruzi Kapljuč 2019.godine.

   Sastav klape dijelom je i pomlađen sa zadatkom očuvanja prepoznatljivog klapskog imena „Tamarin“ bar još 29 godina. Značajno je kako se sa mnogobrojnih inozemnih festivala klapa redovito vraća sa najprestižnijim nagradama, već tri desetljeća. 

 

KlapaDelmati

  • Facebook

   Od 2016. godine ova muška klapa djeluje s ciljem očuvanja i promoviranja hrvatske glazbene baštine i djela domaćih autora koji su unatoč neupitnoj vrijednosti još uvijek slabo poznati ili nepoznati domaćoj, a još više glazbenoj javnosti izvan Hrvatske. Klapa se pridružila Udruzi Kapljuč u 2019.godini.

   Imenom Delmati želi se iskazati počast mo. Ljubi Stipišiću Delmati, našem poznatom skladatelju, melografu, slikaru i neumornom borcu za očuvanje svekolike dalmatinske i hrvatske nematerijalne baštine.

Hvala na podnošenju e-poruke!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now